20100930

Kläder

Det är lätt att falla in i en grå vardag med alldeles för lite omsorg om sig själv när man går omkring hemma på dagarna. Många dagar går jag osminkad med rufsigt hår. Klädd i leggins eller mysbyxor och en stor svart tjocktröja som jag har snott från J. En bidragande orsak till detta är givetvis att möjligheterna i garderoben inte direkt ökar i samma takt som magen växer, men mycket är ren bekvämlighet (lathet?).

Idag är dock inte en sådan dag. Jag satte mig och målade naglarna röda. Sminkade mig och satte upp håret. Lyckades dessutom få till en klädsel som både är bekväm att ha på en höggravid kropp och som jag trivs i.


Jag ska erkänna att jag är alldeles för dålig på kläder och mode för att kunna bedöma det utifrån sådana kriterier. Men jag känner mig snygg när jag tittar i spegeln och det är det som räknas.


Nu är alltså den stora frågan om jag ska fortsätta sitta här i soffan och ta det lugnt eller om jag ska gå ut på promenad så att fler får chansen att njuta av min uppenbarelse?!

Höst


Hösten är nu verkligen kommen, luften är hög och klar. Träden skiftar i gult, rött och brunt. Frosten glitrar i gräset när solen äntligen stiger över horisonten på morgonen. För många är det här en dyster tid, men jag älskar den. Jag njuter av färgerna, av att det känns som att inget finns mellan mig och resten av universum. Den här hösten njuter jag dessutom av tanken på att jag inom några få veckor ska få vara med om det största i mitt liv, mitt förstfödda barns födelse.


När hösten anländer är det som att lugnet sänker sig över oss. Vi får helt plötsligt tid att krypa upp i soffan med en bra bok. Mysa med levande ljus och en stor mugg te. Alla krav och "måste hinna" som finns under våren och sommaren glöms bort för några månader och vi har tid för varandra på ett nytt sätt.

Passa på att njuta av lugnet och stillheten du också. Gå ut och plocka med dig ett knippe av de vackraste löv du hittar och sätt dem i en vas, tänd några ljus och begrunda livet. Tänk på allt det som är viktigt och betydelsefullt för dig, alla människor som gör ditt liv värt att leva och låt dem få veta det!

20100928

fortsättning följer?

Jag tycker det är jätteroligt med bloggar, både att läsa andras och att själv skriva. En sak saknas dock och det är dialogen med er som läser, jag vet att ni finns men jag ser det nästan aldrig på andra sätt än genom ökande siffror i besöksstatistiken.
Visa därför om ni vill fortsätta läsa genom att skriva en kommentar, jag har satt upp en gräns för hur många som krävs för att jag inte ska lägga ner.

Uppdatering: Fortsättning följer! Åtminstone ett tag till, men ni får fortsätta hålla dialogen levande...

20100927

Måndag morgon?

Eller kanske måndag förmiddag är en bättre beskrivning av nuet. Gårdagen spenderades på bokmässan i Göteborg, något som känns i min kropp idag (en kropp som för övrigt har 23 dagar kvar till beräknad förlossning, galet!).
Dagen startades därför med sovmorgon och sedan mysfrukost i soffan. Nu ska jag ge mig ut på en promenad i höstvädret. Se på och njuta av alla underbara färger ute..

20100924

Pysselfredag

Köpte i våras en lampa för 25 ynka kronor.

Av med det gamla, ganska smutsiga och fula tyget..

och på med nytt, kvar är bara att fixa några små detaljer.

Som ett sidenband att knyta runt, eller kanske en vit spets, eller några snygga prismor. Kanske får det bli alltihop så att jag kan förändra den allt eftersom. När jag bara har fixat det ska ni få se hela köket, för här har hänt lite sedan vi flyttade in.

Föräldraträff nr 2

Ja, idag är det ju förstås dags för nummer 3, men först en kort resumé av förra gången. Stämningen var betydligt mer avslappnad, det hejjades och pratades när vi väntade på att klockan skulle slå 14.00 och under fikapausen. Skönt att det baa var lite "första gången vi träffas"-nervositet.

Temat var förlossning och även om jag kände att jag redan läst, hört, sett mycket genom olika medier så var det skönt att få en repetition. BM visade bla med hjälp av en bäckenattrapp och en docka hur barnet vrider sig ner genom "utgången". Vi pratade om hur förlossningen startar,när man bör åka in och vad som händer när man kommer till förlossningsavdelningen.

En negativ nyhet hade hon att ge oss, för mig en ganska stor en. BB ska tydligen byggas om och man har därför väldigt begränsat med platser för tillfället. Detta orsakar att man ska räkna med att pappan INTE får stanna ens första natten. Jag som inte varit alls orolig eller nervös förut tycker det känns jättejobbigt (ska jag inte ens ha J som medansvarig för barnets välbefinnande första natten av dess liv?). Men som min vanliga BM sa i veckan, ni får hoppas att ni kommer mellan två busslaster, inte tillsammans med en...

20100922

dagens status lyder:

Huvudet ner och fötterna upp...

20100921

Varför krångla till det?

Många undrar säkert varför jag som förstagångsmamma väljer att försöka använda tygblöjor. Varför krångla till det i onödan liksom?
Vi tycker det är viktigt med miljön J och jag. Vi vill göra allt vi kan för att minska påfrestningarna och påverkan på jordklotet och detta är en del. Vi har även valt att köpa begagnad barnvagn, skötbord, spjälsäng, badbalja och babysitter till nytillskottet. Men nu det blöjorna det handlade om.
För visst innebär det extra arbete med att tvätta blöjor istället för att trycka med foten på pedalhinken och slänga de använda blöjorna. Men med tanke på att det i Sverige används ca 414 miljoner blöjor varje år, eller ca 5000 blöjor per barn (under hela blöjperioden), så känns det för mig överkomligt att tvätta lite för att minska sopberget.
Man har också med forskning visat att de flesta barn som använder tygblöjor har en kortare blöjperiod än de med engångsblöjor eftersom de blir mer medvetna om sina kroppsutsöndringar.

Hela dagen idag har jag haft en sång rullande i mitt huvud. En sång som vi alltid sjöng med skolan på FN:dagen. Texten lyder: "Jorden är vår, men bara som ett lån. Jorden är vår, men bara som ett lån. Och det man lånar ska man lämna tillbaks likadant som det en gång var."
Eftersom vi faktiskt lånar jorden från våra barn och barnbarn känns det självklart att försöka göra medvetna val för att minska min klimatpåverkan.

Eftermiddagens pyssel, ett gammalt mjukt lakan som vi plockade åt oss från en gammal släkting har blivit ett nytt underlakan till spjälsängen och femton tvättlappar att ha till bebisen. Det kommer ju ofta utsöndringar från alla håll och kanter när de är nya..

Dagens ros


Idag vill jag skicka en ros till Imse Vimse för den otroligt snabba leveransen av tygblöjor och amningsinlägg. Igår skickade jag min beställning och idag fanns de i min brevlåda! Fantastiskt!!


Dessutom ett stort tack till den underbara brevbäraren som bemödade sig med att trycka in paketet i lådan istället för att skicka en höggravid kvinna till närmaste utlämningsställe för att hämta sitt paket!

20100916

Magen



Den växer, växer och växer...
Idag går vi in i vecka 36 av 40, inte länge kvar nu!

20100913

Föräldraträff

Jag utlovade information om vad som händer på våra föräldraträffar, det som jag förut felaktigt kallade föräldrautbildning. Barnmorskan menade att det absolut inte är någon utbildning, för föräldraskap kan man inte utbilda i, bara diskutera kring..


Vi var sex par där, det visade sig att vi "känner" (i bemärkelsen vet vilka de är) tre av de andra paren. Bland annat fanns där en gammal granne till mig och J:s fotbollskompis, roligt tycker jag! Så fick vi dela upp oss blivande mammor och pappor för sig och prata om vad vi vill ta upp under träffarna eftersom BM vill att det är våra funderingar som ska behandlas.
Därefter berättade BM lite om graviditetens sista veckor och sedan fick vi göra en lite flummig, men ganska bra uppgift. Man fick bland en massa olika bilder välja den eller de som man tyckte representerade ens känslor inför förlossning oc
h föräldraskap bäst. Sedan berättade vi varför vi valt bilden och pratade lite om våra känslor och tankar.


Efter lite kaffe såg vi en film som skulle visa hur kompetenta nyfödda barn är, och kanske även lite vad man kan vara med om den första tiden. Sista stunden ägnades åt andning och avslappning. Kvinnorna fick sjunka djupt ner i varsin saccosäck och sedan andades vi alla i kör. Jag förstår att det är jättebra att öva (och är verkligen glad att vi får chansen) men jag höll på att brista ut i gapskratt när tretton fullvuxna människor satt i ring och flåsade. Fick koncentrera mig allt jag kunde på min egen andning för att inte brista.

Semester 2010 - Köpenhamn


Så satte vi oss i bilen på väg mot vårt grannland, dagen skulle innehålla både Köpenhamnsbesök, resa till Århus och sist men absolut inte minst konsert med Mark Lanegan.
Framme i Köpenhamn satte vi oss åter i en turistbåt och åkte på guidad tur över vattnen i den danska hufvudstaden. Solen strålade mot oss och vi hann med att se mycket på relativt kort tid!

En fantastisk tur var det, men tyvärr med en besvikelse. Den lille havfrue satt inte på sin plats. Hon var utlånad till Shanghai för tillfället.. Får man verkligen göra så mot oskyldiga svenska turister??

Måste bara visa denna bild, någon har lyckats sätta fast en napp i lejonets gap. Lejonet finns på en av otaliga broar i Köpenhamn och jag kan inte förstå hur man fått dit den eftersom det var långt både från vattnet och från gatan ovanför. Oavsett hur fick vi oss ett gott skratt!


Tillbaka inne i Nyhavn fanns Danmarks smalaste hus, sött men hur praktiskt kan det vara att bo där? Här passade vi på att äta lunch, jättegod fisk. Jag drack också det absolut dyraste vatten jag någonsin druckit (och förhoppningsvis någonsin kommer dricka). Ett vanligt dricksglas med vatten innehållande några bubblor, men ingen is och ingen citron, för 40 danska kronor. Maten kostade 78, vilket säger lite.


Så gick vi en lång skön promenad på Ströget och jag fick en pratstund med världens längsta man. Jag är glad att slippa bära den titeln, och den kroppen...

20100910

Nedräkningen fortsätter...

40 dagar kvar idag, sedan ska liten komma är det sagt. Idag är också dagen då föräldrautbildningen startar. Spännande, roligt och lite nervöst. Undra om man känner någon av de andra som ska vara med? Hoppas i alla fall att det finns någon man klaffar med på riktigt så man kan umgås på dagarna med de små.

Jag har lovat att berätta vad som händer under en föräldrautbildning så det återkommer jag med senare. Vet redan nu att vi ska se en film om förlossningen antingen idag eller nästa fredag, det avslöjade min fantastiska barnmorska i onsdags. Så skönt att ha förtroende för henne, känna att hon bryr sig och verkligen vill hjälpa en igenom en av de absolut största händelserna i livet. (Kan man förresten kalla en 40 veckor lång period för en händelse?)

Bebisen i min mage är inte så lugn som den i bubblan, inte har den så mycket plats heller. Den trycker mest hela tiden både på revbenen och urinblåsan, samtidigt som den sparkar och pressar utåt högersida med sina fötter. Allt som oftast får den också hicka, små rytmiska rörelser som känns där barnmorskan säger att bebisens rygg befinner sig. Svårt att förklara hur det känns, men ungefär som när man själv har hicka fast i mycket mindre skala och väldigt lokalt. Jag myser och njuter hela tiden, att vara gravid är något som alla borde få vara med om!

20100909

Semester 2010 - Malmö

Efter frukosten gick vi direkt ut på promenad till gamla kyrkogården som ligger väldigt centralt. Så mysigt att gå vandra omkring och se alla gamla gravar, många personer som betytt mycket för samhället under sin samtid och i vissa fall även efter sin levnad. Kyrkogården omringas på några sidor av en kanal och vyerna är vackra, mitt inne i storstaden..
Mitt bland alla gamla gravar, de flesta från 1800- eller början av 1900-talet, fanns denna som fångade min uppmärksamhet. "Här vilar tangomästaren". En, gissar jag, argentinsk man som dog 2009. Förr var det vanligt med olika titlar på stenarna, men detta har nästan försvunnit. Undrar vad det skulle stå på min gravsten? Vad vill du att det ska stå på din?


Efter promenaden blev vi turister på riktig och åkte "sightseeing by boat". En tur på ungefär en timme runt på kanalerna i Malmö centrum. Man han med att se högskolan, färjeläget, Kockums fabriker, Turning Torso (ser man iofs överallt ifrån), Slottet Malmöhus, flera olika parker och många andra spännande platser.

Gick sedan på promenad igen, skulle vara spännande att veta hur långt vi gick dessa dagar. Drack kaffe i slottsträdgården och tittade på allt som växte där. Rosor, andra blommor och massor av örter och grönsaker.

Sist men inte minst gick vi ut till Turning Torso och Västra hamnen. Tittade på husen och på utsikten mot bron och Öresund. Jag hann med att doppa tårna i havet och kunde konstatera att det var inte badtemperatur längre! Kvällen avslutades sedan med många, sköna timmar på en uteservering på Lilla Torg med god mat och det absolut bästa sällskap man kan ha, nämligen min älskade J!

Semester 2010 - hotellet


På kvällen anlände vi till Malmö där vi bodde på Elite Hotel Savoy, mitt emot centralstationen. Innan vi hittade till rummet fick vi fundera lite, det var nämligen långa gångar att gå i och två olika hissar på vägen. Detta kändes kanske inte så lyxigt som vi hoppats, men sedan kom vi in på rummet som hade takkrona och dessa häftiga stenfigurer i taket. Dessutom ett helmysigt burspråk där man kunde sitta i fåtöljen och läsa.
Största fördelen med hotellet var dock läget, vi hade bil med oss eftersom vi skulle vidare, men det behövdes definitivt inte. Vi gick till allt hela vistelsen!

20100908

Semester 2010

Återkommen från en fantastisk resa till Skåne och Danmark tänkte jag visa lite vad vi var med om. Lugnet lägrade sig i min kropp och jag känner mig mer harmonisk än jag gjort på ett bra tag, trots att jag gillar mitt jobb har det varit väldigt slitigt på slutet. Nu är det dock slut på slit och istället får lugn, ro och lycka bygga sin boning...

Yngsjö havsbad strax söder om Åhus.


Stranden var öde och tom sånär som på två pensionärer i varsin solstol och varsin bok. Skönt med en promenad i höstsolen efter flera timmar i bilen.


Efter en paus på Kiviks musteri med underbar lunch och besök i Äpplets hus hittade vi ytterligare en strand precis utanför Simrishamn. Kilometervis med sand och så dessa klippor som kom från ingenstans. Ännu en promenad i lunkande tempo, med sol i ögonen och sand mellan tårna (i skorna) och vind i håret.

Även på Österlen märktes det att hösten är på ingång. Överallt såg vi, förutom äppellundar, dessa härliga nyponbuskar. Hösten för med sig vackra färger och alldeles egna dofter som jag njuter av.

20100907

Mobil

Har idag påbörjat arbetet med att göra en egen mobil att hänga över bebisens säng. Jag såg denna vackra och blev så inspirerad att jag gjorde min egen "likadana". Den är inte färdig än eftersom jag inte har något att hänga upp fåglarna i, men en förhandstitt bjuder jag på.


Ska bara försöka få tag på en säng att hänga den över också, därför blir det nu en sväng till second hand. Kanske min lyckliga dag?

20100903

TV-bänken

Så är den klar TV-bänken, på plats i vardagsrummet och fyller sin funktion. Här kommer några bilder även om jag inte har några där den står på plats, jag har inte hunnit med att fixa iordning de sista detaljerna med pynt eftersom vi varit på semester, men det kommer!


Från början är det en stereobänk så jag fick ta bort skivstöden och spackla hålen. Dessutom spacklade jag bort hålen från de gamla fula handtagen och satte dit nya på lådorna. Hyllan till höger fick en ny anordning för att sitta på plats eftersom den gamla var trasig. Detta tillsammans med några lager färg gjorde underverk och vårt vardagsrum har fått ett rejält lyft!