20110125

Amningens vara eller icke vara

Läste förut att Orlando Blooms fru orsakat stora rubriker världen över genom att publicera en bild på sig och den nyfödda sonen. Orsaken? Hon ammar på bilden. Debatter har blossat upp både här och där angående om det är okej att amma på offentliga platser eller ej. Frågan jag ställer mig är vad alternativet är. Ska mammor som väljer att föda upp sina bebisar på bröstmjölk stanna hemma inomhus under den perioden? Jag har i alla fall inte lyckats programmera Tyra till att vakna och vara hungrig på av mig förutbestämda tider, och inte lyckas jag distrahera henne med annat under någon längre stund när hon är hungrig heller.

Vissa menar att det skulle vara stötande, obehagligt, äckligt eller till och med onaturligt(!) att se ett litet barn äta från sin moders bröst och att det därför inte skulle få ske på offentliga platser. Vad är det som är så jobbigt? Kändisarna visar större del av sina bröst när de äntrar röda mattan iförda galaklänningar än jag gör när jag ammar. Jag visar mer bröst en dag på stranden än jag gör när jag ammar. Kanske är det för att bröst dolda/uppvisade i en djup urringning eller i en bikini anses sexuella medan bröst i en amningssituation inte får ses som sexuella och människor därför inte vet hur de ska bete sig (trots att det knappt syns någon bar hud bakom barnets huvud).

Jag tror att det framgår ganska klart att jag anser att mitt barn ska få mat när hon är hungrig oavsett vart vi befinner oss (nästan iaf). Jag är inte pryd för fem öre och bryr mig inte om ifall någon skulle få se mina bröst, men försöker alltid visa hänsyn till de som finns omkring mig. När jag vet att jag kan komma att behöva amma offentligt väljer jag kläder utifrån det plus att jag kanske sätter mig lite i utkanten så att säga. Och om någon tycker att det är jobbigt trots det, ja då är det deras problem faktiskt.

20110124

Trött

Världens sötaste lilla tjej låg på sin lekmatta och tittade på och pratade med figurerna sin Bamsebok medan jag grejade lite här på morgonen. Rätt som det var tystnade hon och när jag tittade till henne hade hon helt enkelt stoppat in tummen i munnen och somnat, sötnosen!

20110123

Starkare och starkare


Tyra tycker inte om att ligga på mage, men ju starkare hon blir i nacken desto bättre går det! Här ligger hon och pratar med sin pappa som gör roliga miner bredvid skötbordet.

20110121

Överraskningen- bilder

Ett ommöblerat vardagsrum, matsalsbordet fick ny plats..

och vårens färgskala flyttade in med tulpaner och dukar.


Även soffan och tv:n fick ny plats.


J blev jätteglad och jag tycker att rummet är mycket bättre nu så alla är nöjda och glada!

20110119

Överraskning

Dagen idag har spenderats åt att förbereda en överraskning åt världens bästa sambo/pappa. Nu är vi klara Tyra och jag så vi väntar med spänning på att han ska komma hem. Imorgon hoppas jag kunna visa några kort!

Uppdatering: Överraskningen gick hem och han blev glad! Tyvärr var kamerans batteri tömt när jag skulle fota- dessa kommer alltså imorgon.

20110117

Barnvagnspromenad

Vi har barnvagnspromenad inplanerad idag tillsammans med andra delar av "mammamaffian". Jag har längtat efter fler promenader i det underbara snölandskap som vi har omgivits av den senaste månaden, även om vi har gått en sväng nästan varje dag.
När jag tittar ut genom fönstret idag så kan jag bara konstatera att det inte blir ett vackert snölandskap att vandra genom utan någon grå och slaskig sörja. Bara att försöka behålla den första bilden i minnet och njuta av motion och sällskap.

Mammamaffian

I torsdags var vi på familjecentralens babycafé igen. Nu börjar det bli riktigt roligt eftersom bebisarna är mer vakna och intresserade av varandra. De satt långa stunder och bara tittade, jollrade och log. Efteråt bestämde vi oss för att gå och äta tillsammans och där fick vi nog ett namn. Vi dundrade nämligen in på en någorlunda fullsatt lunchrestaurang med tre babyskydd och en vagn, lyckades få plats vid ett bord och sedan började cirkusen.. Vi skickade vakna barn fram och tillbaka för att alla skulle kunna betala och hämta mat, gungade babyskydd för att få andra att fortsätta sova och försökte dessutom hinna med att få i oss den nämnda maten. Sedan vaknade fler barn och ville ha mat, Tyra passade på att göra ifrån sig två gånger och det visade sig att det inte fanns något skötbord på stället (tur att jag hade vagn med mig, så jag slapp använda borden). Trots alla turer så måste jag säga att barnen skötte sig exemplariskt och att allt gick väldigt bra! Nåväl, tillbaka till namnet; "mammamaffian" går vi nu under!

(Vi är inte de första att kallas det men ändå, vi har ett namn.)

20110116

Skolstart

I början av oktober satt jag glad i hågen och skickade in ansökningen till högskoleverket för att börja plugga igen under våren. Magen stod i vädret och jag såg inga moln på himlen, "så klart jag fixar att plugga med en liten bebis" tänkte jag. Så kom hon, tiden gick och det blev december. Jag tackade JA till platsen och kände fortfarande ingen oro.

Nu närmar det sig med stormsteg den 24 januari då terminen drar igång. Nu har oron och funderingarna kommit kan jag säga. Men böckerna är beställda och med tanke på vad de kostar så måste jag klara det. Får bara klura ut hur det ska göras för att det inte ska gå ut över min lilla älskling. Kanske hittar ni mig om några veckor på lekmattan på golvet läsandes högt ur "Sveriges nationalatlas, kulturlandskap och bebyggelse" eller så ammar jag unga fröken samtidigt som jag skriver hemtentor eller deltar i seminarier. Med världens bästa sambo så borde jag kunna lösa detta..

20110115

soffläge

Idag tillbringas dagen mestadels i soffan. J är förkyld och hängig, Tyra har feber efter gårdagens vaccin. Jag passar på att bara mysa med mina älsklingar..

20110110

förvirrat

Fick ett sms för en stund sedan med texten "du har fått en liten kusin idag". Jag blev något förvirrad eftersom jag inte räknar mina två fastrar och min farbror till den fertila skaran längre. Insåg snart att det var min kusin som fått en liten son så GRATTIS Johan och Emma!!

Kommer ihåg hur det kändes den där första kvällen med Tyra...

20110106

Min första julafton


Allt startade med paketöppning i mammas och pappas säng eftersom tomten varit på besök under natten, det var en Bamse-bok som man får tugga på sa de. Men jag väntar nog ett tag för jag tycker bäst om tummen just nu.

Sen åkte vi till morfar och Inger där jag fick jullunch från mamma.


Det är ganska jobbigt att fira jul, så efter maten passade jag på att somna i morfars famn, sen skulle vi vänta på Kalle Anka så jag sov lite hos mamma också.

Kalle Anka verkade inte vara min grej riktigt så jag fortsatte sova...

Jag sov så klart i bilen på väg till farmor och det var så skönt så jag sov vidare när vi kom fram...

och efter att ha ätit och tittat på när pappa öppnade mina julklappar somnade jag hos farmor. Innan jag somnade och sov hela natten..

/Tyra

20110103

Tacksamhet

Det finns mycket i livet att vara tacksam för. Fantastiska föräldrar, underbara syskon, världens absolut bästa sambo och dotter, att bo i ett land som Sverige och så vidare. Det jag idag slås av är lite banalare.
Jag är oerhört tacksam att ha en egen tvättmaskin!! Har just satt på Tyra tredje omgången kläder och hoppas att den ska klara sig till kvällen, men vad skulle man göra utan tvättmaskin i lägenheten? Springa i trapporna givetvis, men vilket jobb det skulle bli. Nä, TACKTACKTACK för egen tvättmaskin!!

20110101

2011

Så är ett år till ända och ett nytt har startat. Förra året var ett år av väntan, längtan och stora förändringar. Det nya ser minst lika ljust ut, med Tyra blir varje trist vardag till en festdag!

Önskar alla därute ett GOTT NYTT ÅR!